NPEX noemt zichzelf dé beurs voor het midden- en kleinbedrijf. Slaagt NPEX waar Alternext jammerlijk faalde?

Alternext van Euronext moest het voor kleinere bedrijven mogelijk maken om geld op halen op de beurs. Het werd een mislukking. Slechts vier bedrijven kregen een notering aan Alternext.

Eind dit jaar stopt Alternext in Amsterdam en moeten de twee bedrijven met een notering, Sopheon en Koninklijke Reesink, elders hun heil zoeken.

Na het verdwijnen van Alternext, rest er slechts nog één effectenbeurs waar middelgrote ondernemingen terecht kunnen: NPEX.

Wat betreft aantal noteringen is NPEX in elk geval een stuk succesvoller: 32 bedrijven haalden inmiddels geld op in de vorm van aandelen of obligaties. Het totaal verhandelbaar vermogen is met 230 miljoen euro nog gering, maar groeiende.

Tot nu toe was het aanbod van NPEX, dat donderdag in Den Haag zijn vijfjarig jubileum vierde, wel wat eenzijdig: het wemelt er vooral van de vastgoedfondsen. De beurs wil dan ook maar al te graag andersoortige bedrijven aantrekken.

Beursgang laadpalen-bedrijf Fastned

Donderdag zette de beurs weer een stap in de richting van meer variatie met de aankondiging dat Fastned geld op gaat halen via NPEX. Het geld is nodig voor het uitrollen van een netwerk van 200 oplaadstations voor elektrische auto's. "We willen 40 miljoen euro ophalen", zegt mede-oprichter Bart Lubbers, wiens bedrijf na een geslaagde emissie 160 miljoen euro waard zou zijn.

Waarom stapt Lubbers, zoon van voormalig premier Ruud Lubbers en zelf gevierd ondernemer met legio connecties naar een NPEX? Er zijn toch zeker voldoende particuliere investeerders te vinden voor een bedrijf als Fastned?

"Ja, maar wij kregen heel veel aanvragen van kleine particulieren", zegt Lubbers. "Die willen we ook de kans geven om aandeelhouder te worden." De keus voor NPEX als plek om geld op te halen is niet zozeer dat hij geen alternatieven zag, "het is ook het bouwen van een community. Onze aandeelhouders zijn ook onze klanten", aldus Lubbers.

De meeste bedrijven die een  notering aan NPEX zullen overwegen, zal het echter vooral om het geld gaan. Bij de bank is er immers weinig te halen. Dat is ook de belangrijkste reden dat minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag een lening van 1 miljoen euro aan de beurs verstrekte. "Geld uitlenen doen we normaal nooit", grapte minister Kamp die hoopt dat de beurs mkb-bedrijven helpt minder afhankelijke te maken van de banken.

Combinatie beurs en bank

Is de hoop van Kamp terecht? Arjan Boonekamp, adviseur bij ICP Corporate Finance, denkt dat de beurs een interessante optie is voor mkb-bedrijven of fondsen die zich op dit soort bedrijven richten. En niet eens als puur vervanging van bankfinanciering.

"Als een bedrijf via NPEX zijn eigen vermogen kan versterken, zal het voor de bank ook gemakkelijker zijn een deel van de financiering te verzorgen", stelt Boonekamp.

Niet interessant voor speculant

NPEX heeft in elk geval voor op Alternext dat er niet constant gehandeld wordt, waardoor de beurs minder interessant is voor speculanten. Slechts één keer per week worden vraag en aanbod gematcht. Dat maakt dat de beurs vooral interessant is voor institutionele beleggers als pensioenfondsen en niet voor speculanten.

De beurs is daarbij ook wat goedkoper, omdat koper en verkoper rechtstreeks met elkaar handelen. Zakenbanken en brokers spelen er geen rol. De regels zijn ook vrij soepel: een prospectus, in sommige gevallen goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), veel meer heb je niet nodig. Daarnaast zijn er ook nog voorwaarden ten aanzien van winstgevendheid, maar elk kwartaal cijfers naar buiten brengen hoeft niet.

De kosten van een beursnotering bij NPEX bedragen volgens de beurs zelf ergens 'tussen de 10 en 20 duizend euro' per jaar. Dat bedrag is gering voor een beursnotering, maar als je als ondernemer 250.000 euro, het minimum bedrag, ophaalt, tikt het wel fors aan. Zeker als je kiest voor het uitgeven van obligaties waar je een behoorlijke rentevergoeding moet betalen.

Lees ook

Garantieregeling mkb mogelijk ook voor andere financiering dan banklening

Zo regel je financiering zonder een bank

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl